نوع دوره
ویدیویی
مدرس
نوید ژیانی
تاریخ به روز رسانی
11 اسفند 1402
تعداد بازدید
9680 بازدید
996,000 تومان

آموزش تاسیسات سطح متوسط 1 چیست؟

در این پک آموزشی که با نام آموزش تاسیسات سطح متوسط 1 منتشر شده است، تعداد 4 آموزش تاسیسات مکانیکی برای کاربرانی در نظر گرفته شده است که می خواهند طراحی تاسیسات مکانیکی را بعد از آموزش های مقدماتی شروع کنند. تمامی آموزشهای طراحی تاسیسات مکانیکی به همراه مثالهایی و بصورت تصویری جهت فهم بهتر مطالب گردآوری شده است.

  1. آموزش طراحی کانال کشی 1
  2. آموزش طراحی کانال کشی 2
  3. آموزش انتخاب و سایز دریچه ها 
  4. آموزش بالانس سیستمهای هیدرونیک 

این پکیج یک دوره جامع است که با یادگیری آن به مباحث طراحی و محاسبات سیستم های تاسیساتی مسلط می شوید. امروزه در صنعت تاسیسات، یادگیری پایه ای اصول فنی، قسمت جدایی ناپذیر آن بوده و مشاورین و شرکت های با گرید بالا به دنبال چنین افرادی هستند. پس اگر می خواهید تخصصی یادبگیرید که در بازار تاسیسات امروز توانمند باشید و حرفی برای گفتن داشته باشید، باید بر روی اصول آن مسلط شوید.  

ویژگی های مهم این آموزش

محتوای این آموزش ارزشمند در 2 بخش اصلی گردآوری شده است.

  • طراحی و محاسبات در سیستم های مکانیکی 
  • بررسی نکات اجرایی

کدام مخاطب به این آموزش نیاز دارد؟

  • مهندسین مکانیک شاغل در بخش مشاور
  • مهندسین محترم ناظر و پیمانکار

پیش نیازها؟

  • آموزشهای مقدماتی

 آموزش 1 – طراحی کانال کشی 1

این فایل آموزشی نحوه طراحی کانال کشی و محاسبات افت فشار سیستم، را به 3 روش اصلی به همراه مثال هایی کاربردی ارائه می دهد. کلیات این آموزش شامل استفاده از روش های تئوری و فرمول ها برای طراحی و سایزینگ کانال کشی به 3 روش متداول است که در ذیل آورده شده است. 

توجه: این آموزش در سطح متوسط ارائه شده است و شامل آموزش بخش مقدماتی در برگیرنده سایز کانال با نرم افزار DUCT SIZER، نکات اجرایی و کار با نرم افزار شاهرخی برای انتخاب دریچه ها نمی باشد. برای دسترسی به موارد فوق از آموزش طراحی کانال کشی به مقدماتی 2 مراجعه فرمایید. 

سرفصل مطالب

  • طراحی کانال به روش سرعت
  • مثال شماره 1: طراحی کانال و محاسبه افت فشار به روش سرعتی
  • طراحی کانال به روش افت فشار ثابت
  • مثال شماره 2: طراحی کانال و محاسبه افت فشار به روش افت فشار ثابت
  • طراحی کانال به روش بازیافت فشار استاتیک
  • مثال شماره 3: طراحی کانال و محاسبه افت فشار به روش بازیافت فشار استاتیک

روش های سایز کانال

در سیستم های هوایی، بعد از انجام محاسبات و برآورد بارهای سرمایی و گرمایی، به عاملی نیاز داریم که بتواند هوای گرم و یا سرد شده را به فضای مورد نظر انتقال دهد. برای این منظور در صنعت تاسیسات از طراحی کانال کشی استفاده می شود. در این بخش به بررسی طراحی کانال و محاسبات افت فشار سیستم اشاره می کنیم. در محاسبات کانال سه پارامتر اصلی زیر بایستی مورد بررسی قرار بگیرند.

  • افت فشار مجاز
  • ماکزیمم سرعت مجاز
  • بررسی سطح صدا مجاز

برای بررسی بهتر سیستم، طراحی کانال کشی را مقطع به مقطع نامگذاری کرده که در آن مقطع A-B کانال اصلی و متصل به فن است. مقطع A-B-C بخش دیگری از کانال اصلی رفت است که فضاهای دیگر را پوشش می دهد. در این طرح، مقطعی که دارای بیشترین افت فشار است را اصطلاحا “مدار ایندکس” می نامیم. با استفاده از نمودار سایکرومتریک و یا نرم افزار های طراحی، مقدار حجم هوای لازم برای هر فضا، به دست می آید. همچنین فاصله شاخه های مختلف نسبت به یکدیگر نیز روی نقشه مشخص است (پکیج طراحی تاسیسات متوسط یک).

مثال 1 طراحی کانال کشی

در شکل (2) نمونه طراحی کانال کشی هوای رفت نشان داده شده است. ابعاد کانال را به روش سرعتی به دست آورید و مقدار افت فشار مسیر ایندکس را نیز محاسبه کنید؟

11 8 2020 10 26 14 PM - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

مثال 2 طراحی کانال کشی

در سیستمی که در شکل (3) نشان داده شده است، هوا با دبی 1500 سی اف ام توسط فن انتقال داده می شود. سرعت عبور هوا در خروجی فن برابر 1700 فوت بر دقیقه است. زانویی ها دارای طول معادل 15 فوت بوده و مقدار افت فشار روی دریچه ها برابر 0.25 اینچ واتر گیج است. با استفاده از روش بازیافت فشار استاتیکی، کانال های مقطع A تا F را سایز کنید؟ (مقدار ضریب بازیافت استاتیکی را 0.75 در نظر بگیرید).

11 8 2020 9 53 07 PM - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

 آموزش 2 – طراحی کانال کشی 2

در این آموزش به نحوه طراحی کانال انتقال هوا و محاسبات افت فشار سیستم اشاره شده است. در این محاسبات از روش افت فشار ثابت استفاده شده است.

سرفصل مطالب

  • طراحی کانال به روش افت فشار ثابت
  • ملاحظات طراحی
  • سایززنی کانال
  • سایززنی اتصالات
  • تعیین شاخص ایندکس
  • بالانس سیستم

توجه – این آموزش در سطح متوسط ارائه شده است و شامل آموزش بخش مقدماتی در برگیرنده سایز کانال با نرم افزار DUCT SIZER، نکات اجرایی و کار با نرم افزار شاهرخی برای انتخاب دریچه ها نمیباشد. برای دسترسی به موارد فوق به بخش دوم از آموزش مقدماتی مراجعه فرمایید. کلیات این آموزش شامل استفاده از روش های تئوری و فرمول ها برای طراحی و سایزینگ کانال کشی است که در ذیل آورده شده است.

مثال طراحی کانال در تاسیسات

در این مثال به طراحی یک دفتر مهندسی کوچک پرداخته شده است. این ساختمان دارای 4 اتاق اداری،  یک راهرو و یک اتاق تاسیسات است که در آن فن، فیلتر و سیستم تهویه مطبوع  قرار دارند. اولین کاری که باید انجام شود این است که بارهای گرمایش و سرمایشی هر اتاق محاسبه شود.

DUCT 2 A1 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

با داشتن بارها، آنها را با هم مقایسه کنید تا بتوانید بزرگترین بار را پیدا کنید. بار سرمایشی معمولا بیشترین مقدار را دارد، همانطور که در این مثال نیز دیده می شود. حالا بایستی بارهای سرمایشی را به دبی حجمی تبدیل کنیم. اما برای انجام این کار ابتدا باید آن را به دبی جرمی تبدیل کنیم تا قادر به استفاده از این فرمول باشیم. 

تمام مجهولات مشخص است، لذا قادر به محاسبه دبی جرمی خواهیم بود. در واقع محاسبه خواهیم کرد که چند کیلوگرم از هوا در هر ثانیه به اتاق وارد می شود. اگر به اتاق شماره یک دقت کنید، می بینیم که نیاز به 0.26 کیلوگرم هوا در ثانیه است. بطور مشابه، محاسبات را برای بقیه اتاق ها نیز تکرار کرده و مقادیر دبی جرمی را پیدا کنید (آموزش تاسیسات سطح متوسط 1).

در وهله اول بایستی هر قسمت از کانال کشی از جمله مقاطع را نامگذاری کنیم. هر کانال و اتصال نیاز به ردیف خاص خود دارد. اگر جریان هوا توسط اتصالاتی بمانند 3 راهی تقسیم شود، برای هر مسیر بایستی یک ردیف به جدول اضافه کنیم که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت. برای سادگی در خواندن جدول، در مقابل هر حرف، نوع اتصال مانند زانویی یا 3 راهی و …. را مشخص کنید.

DUCT 2 A2 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

آموزش 3 – انتخاب دریچه در طراحی تاسیسات مکانیکی

این فایل آموزشی نحوه طراحی دریچه ها در تهویه مطبوع را آموزش می دهد. سایزینگ انواع دریچه های مهم اعم از دیفیوزر، گریل و رجیستر به همراه مثال های کاربردی در این آموزش ارائه شده است. توجه شود که این آموزش در ادامه بخش 2 مقدماتی برای دریچه ها آورده شده است. 

سرفصل مطالب

  • برسی انواع دیفیوزرها (Louvre Bladed، ، Louvre Bladed، Linear Slot، Swirl، Floor Outlet)
  • برسی انواع گریل (Egg Crate، Bar، Transfer)
  • برسی رجیسترها
  • انتخاب دریچه دیفیوز، گریل و رجیستر
  • مثال ها – نحوه سایز زدن دریچه از جداول
  • انتخاب دریچه های خطی (اسلات)
  • انتخاب لوور در سیستم هوایی
  • مقایسه حجم هوای استاندارد و واقعی

دیفیوزرها

 از انواع پر مصرف دریچه در سیستم هوای تغذیه است که در سقف های گریدی کار شده و با کاهش سرعت هوای روی دریچه، افزایش فشار استاتیک را ایجاد می کنند. شکل زیر نمونه ای از دریچه های دیفیوزری گرد و مربعی را نشان می دهد. البته در برخی موارد در سقف های سخت نیز مانند سرویس های بهداشتی از این نوع دریچه استفاده می شود. الگوی پرتاب جریان در این نوع دریچه ها مطابق شکل (2) است. در این شکل منظور از ISOVEL کانتورهای هم سرعت جریان هواست (آموزش تاسیسات سطح متوسط 1 ).

 

دریچه 1 1 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

دریچه های خطی

دیفیوزرهای خطی از دیگر دریچه های پر مصرف در انتقال هوا است و یکی از فواید آن استفاده در مکان هایی است که فضای دسترسی کافی در سقف کاذب وجود ندارد. در ادامه همین بخش به مثالهایی در این زمینه اشاره شده است.

گریل Grille

این نوع دریچه ها معمولا برای انتقال هوای رفت، برگرداندن هوای برگشت به دستگاه تهویه مطبوع و یا اگزازست استفاده می شوند. برای این دریچه ها دمپری وجود ندارد و می توانند در سقف، کف و یا به شکل دیواری نصب شوند.

رجیستر

این نوع دریچه ها همان گریل ها هستند با این تفاوت که دارای دمپر بر روی بدنه خود هستند. بنابراین می توان محل عبور هوا را به دلخواه تنظیم نمود. البته در برخی موارد برای هوای رفت در سقف های سخت مانند سرویس های بهداشتی نیز استفاده می شود. معمولا سطح نهایی دریچه ها، توسط روکش آلومینیوم، استیل، استنلس استیل و پلاستیک و با رنگ دلخواه پوشانده می شود (آموزش تاسیسات سطح متوسط 1).

دریچه 1 4 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

دریچه 1 5 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

توجه شود که افت فشار را کمتر از 0.06 اینچ واتر گیج در نظر گرفته ایم. به طور مشابه، می توان ابعاد و نوع دریچه ها را تغییر داد و براساس رنج متفاوت هوادهی، از آنها استفاده کرد. روش سایزینگ برای دیگر کارخانه های سازنده، با بررسی پارامترهای اثرگذار مشابه است.

 مثال 3

سایز دریچه دیواری با حجم هوا عبوری 1.000 سی اف ام و ماکزیمم سطح صدای مجاز NC=20 به دست آورید؟

جواب – مشابه حالت قبل به کاتالوگ یک شرکت معتبر مانند شرکت Price مراجعه کرده و در بخش مربوط به گریل ها (Model 510)، مقدار سطح صدا NC=20 را انتخاب می کنیم.دریچه 1 7 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

 آموزش 4 – بالانس لوله کشی هیدرونیک در تاسیسات مکانیکی

در این فایل آموزشی به نحوه چگونگی بالانس سیستم های هیدرونیک (لوله کشی) با مثال عددی اشاره شده است.

سرفصل مطالب

  • شیرهای بالانسینگ در تاسیسات
  • عدم بالانسینگ و پیامدهای آن
  • محل دقیق قرارگیری شیرهای بالانسینگ
  • انتخاب شیرهای بالانسینگ دستی
  • مثال اندازه گیری
  • بالانس لوله کشی هیدرونیک با مثال عددی

شیرهای بالانسینگ در سیستم های هیدرونیک، تجهیزاتی هستند که توسط آنها مقدار دبی عبوری از سیستم کنترل شده و براساس آن توزیع سرمایش و گرمایش در سیستم تنظیم می شود. ساختمانِ شیرهای بالانسینگ از گذشته تغییرات زیادی کرده است. در نوع اولیه از شیرهای دستی یا Manual استفاده می شود که به همراه یک شیر کنترلی در مسیر برگشت کویل نصب می شد. این شیر به Commissioning valve نیز معروف است.

 شیرهای PICCV یا PICV نمونه هایی از شیر اریفیس متغیر در بالانس سیستم های هیدرونیک است. یکی از محدودیت های شیرهای نسل جدید نسبت به نوعِ دستی، سایز آن است. معمولا شیرهای اتومات بالانسینگ در سایزهای بالا ساخته نمی شوند. دیاگرام زیر استفاده از این بالانسینگ ولو را در مسیر برگشت کویل نشان داده است.

BAL1 2 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

عدم بالانس سیستم های هیدرونیک و پیامدهای آن

حال به مشکلاتی که از عدم بالانس سیستم ایجاد می شود اشاره می کنیم. در کل سیستمی که بالانس نشده باشد دارای راندمان نیست. برای مثال شکل زیر را در نظر بگیرید که دارای یک بویلر،3 رادیاتور و یک شیر کنترلی 3 راهه است. تمام رادیاتورها نیز دارای شیر ترموستاتیک هستند.

محل دقیق قرارگیری شیرها در بالانس سیستم های هیدرونیک

حال این سوال پیش می آید که در سیستم های حجم ثابت، محل دقیق قرارگیری شیرهای بالانسینگ کجاست. شیرها در موقعیت های مختلف در شکل زیر آورده شده است.  شیرهای بالانسینگ در خط اصلی پمپ، دارای بیشترین سایز هستند که به همین دلیل تولید این شیرها تا سایز 16 اینچ نیز در صنعت تاسیسات رایج است.

  • در خط رفت یا برگشت تمام یونیت ها
  • در خط رفت یا برگشت تمام شاخه ها
  • در خط رفت یا برگشت تمام رایزرها
  • در خط رفت یا برگشت پمپ

برای انتخاب شیرهای بالانسینگ از نوع دستی، بایستی 2 پارامتر دبی و افت فشار را داشته باشیم. شرکت های مختلف دارای کاتالوگ ها و چارت های متفاوتی در این زمینه هستند که در آنها 3 پارامتر دبی، افت فشار و سایز لوله آورده شده است.

BAL1 3 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

مثال عملی بالانس سیستم های هیدرونیک

برای این مثال بخشی از یک سیستم حجم متغیر گرمایشی، شامل 4 مدار در نظر گرفته شده است که هر مدار شامل آیتم های زیر است. در ورودی و خروجی هر کویل، تجهیزات زیر قرار گرفته اند.

  • در ورودی کویل: یک شیر قطع و وصل مانند BALL VALVE و یک صافی
  • در خروجی کویل: یک شیر قطع و وصل مانند BALL VALVE، یک شیر کنترلی 2 راهه و یک شیر بالانسینگ

BAL1 7 - آموزش تاسیسات سطح متوسط 1

رفرنس این مطلب از هندبوک اشری است. که برای سیستم های سرمایشی و گرمایشی آورده شده است. برای هر حالت، نموداری براساس تغییرات دبی و حرارت و یا سرمایشی خروجی آورده شده است. برای مثال نمودار زیر مربوط به گرمایش است.

 

حال باید شیر بالانس را برای مدار ایندکس نیز قرار دهیم که مدار B خواهد بود.  بطور کلی برای تمامی سیستم های هیدرونیک چه سرمایشی و چه گرمایشی، مقدار مینیمم افت فشار برای شیرهای بالانسینگ، 3 الی 5 فوت بایستی لحاظ شود.

مدرس دوره آموزش تاسیسات مکانیکی – سطح متوسط یک 
  • عضو تخصصی اشری
  • دارنده PE نظام مهندسی آمریکا
  • طراح و ناظر پروژه های تجاری در داخل و خارج از کشور
پشتیبانی محصولات آموزشی
  • امکان ثبت تیکت از بخش تماس با ما
  • ارتباط از طریق تلگرام، واتساپ و اینستاگرام با مدرس
  • ارسال ایمیل
راهنمای آموزش
  • تمام آموزش ها با قفل نرم افزاری ارائه شده و تنها در یک سیستم کامپیوتر یا موبایل قابل اجراست.  
  • جهت دانلود آموزش به پنل کاربری در سایت مراجعه فرمایید.
  • حتما آموزشها را با دانلود منجر دانلود کنید.

14 پاسخ به “آموزش تاسیسات سطح متوسط 1”

  1. با سلام و تشکر از آموزشهای خوبتون – من این پکبج رو در ایام نوروز امسال تهیه کردم و واقعا راضی هستم – لطفا آموزش داکت اسپیلت رو زودتر منتشر کنید – سپاس

  2. سلام خدمت تیم زحمتکش تاسیسات نوین – واقعا جای تشکر داره بخاطر چنین آموزشهای خوبی که در سایتتون قرار میدید. عالی عالی

  3. آموزش های جامع، کامل و خوب. بی صبرانه در انتظار آموزشهای نرم افزار ترین تریس شما هستیم

  4. سلام. خواستم تشکر کنم از محصولات آموزشی مفیدی که قرار میدید و حداقل برای ما جوان تر ها حکم طلا را دارد. آموزشهای رایگان تون هم بسیار عالی هستند و برای شخص بنده جدید هستند.

  5. سلام-بنده هر 4آموزش پیشرفته رو تهیه کردم و بسیار راضی بودم-ممنون از زحمات شما مهندس ژیانی عزیز

  6. با سلام
    من بصورت تازه کار از این آموزش و آموزش های دیگر استفاده کردم و بطور کامل یاد گرفتم الان تو یک پروژه واقعی خیلی راحت دارم اجرا می کنم عملا هیچ نکته جامونده ای وجود نداشت
    حتی یه سری مطالب جدیدی ارائه شده که افراد باتجربه هم اطلاعی از این موضوع نداشتند

  7. با سلام و خسته نباشید

    ممنون از بابت آموزش های خوبتون
    دوره واقعا عالی بود و مباحث به صورت کامل و قابل فهم تدریس میشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *