سیستم های تهویه مطبوع (HVAC) مجموعهای از فناوریها و تجهیزات هستند که هدف آنها تأمین شرایط محیطی مناسب از نظر دما، رطوبت و کیفیت هوا در فضاهای داخلی است. این سیستمها در مکانهای مختلفی مانند ساختمانهای مسکونی، تجاری، بیمارستانها، و صنایع مورد استفاده قرار میگیرند و از سه بخش اصلی سرمایش، گرمایش و تهویه تشکیل شدهاند. هر سیستم تهویه مطبوع باید با توجه به نیازهای خاص هر فضا و با در نظر گرفتن عواملی مانند نوع ساختمان، تعداد افراد حاضر و نوع فعالیتها طراحی شود. این سیستمها علاوه بر تأمین آسایش حرارتی، به بهبود کیفیت هوا و صرفهجویی در مصرف انرژی نیز کمک میکنند.
کدام مخاطب به آموزش سیستم های تهویه مطبوع نیاز دارد؟
- مهندسین مشاور
- مهندسین طراح مکانیکی
پیش نیازها ؟
- ندارد
زمان آموزش سیستم های تهویه مطبوع
- 5 ساعت آموزش ویدیویی
فهرست آموزش سیستم های تهویه مطبوع
در این آموزش به آشنایی با سیستم های تهویه مطبوع پرداخته شده است. در هر بخش به معرفی سیستم، مزایا و معایب آنها، دیاگرام ها و کاربری هر یک اشاره شده است. در پایان، کاربر درک بهتری از انواع سیستم های تاسیساتی و نحوه استفاده از آنها در پروژه های مختلف خواهد داشت.
بخش اول – مقدمه
بخش دوم – سیستم های تمام هوا
- سیستم های تک منطقه ای
- سیستم های چند منطقه ای
- سیستم تک کاناله با کویل رهیت
- سیستم دو کاناله
- سیستم حجم متغیر با VAV BOX
بخش سوم – سیستم های تمام آب
- سیستم اندوکسیونی (القایی) با هوای تازه
- سیستم فن کویل با هوای تازه
- سیستم تابشی با هوای تازه
- سیستم های با کویل رهیت مجزا
بخش چهارم – سیستم های ترکیبی آب و هوا
- فن کویل
- یونیت هیتر
- پنل های سقفی، کفی و دیواری
- چیلد بیم
- کنوکتورها
بعد از بررسی کامل این 3 قسمت، ما به تعداد بیش از 10 سیستم برتر تهویه مطبوعِ در دنیا مخصوصا در کشور آمریکا به همراه تعاریف، مزایا – معایب، و ویژگیهای اونها اشاره خواهیم داشت. این سیستم های عبارتند از:
- سیستم روف تاپ یونیت حجم ثابت تک منطقه ای
- سیستم روف تاپ یونیت حجم متغیر تک منطقه ای
- سیستم هواساز INDOOR حجم متغیر بهمراه دیگ و چیلر
- سیستم هواساز INDOOR حجم متغیر بهمراه دیگ و کویل DX
- سیستم DISPLACEMENT VENTILATION
- سیستم فن کویل 4 لوله ای به همراه انرژی ریکاوری یونیت
- سیستم UFAD انتقال هوا از کف بصورت حجم متغیر
- سیستم چیلد بیم اکتیو به همراه هوای تازه
- سیستم VRF بهمراه هوای تازه
- هیت پمپ های زمین گرمایی بهمراه هوای تازه
- هیت پمپ های آب خنک شامل دیگ آبگرم و برج خنک کن
بطورکلی هدف، از طراحی سیستم های سرمایش، گرمایش و تهویه مطبوع، تامین نیازهای آسایش حرارتی و تهویه برای افراد و ساکنین ساختمان است. این سیستم ها در انواع مسکونی، تجاری و صنعتی کار میشود و هر یک دارای شاخه های مجزا به خود است. برای مثال در خصوص تهویه، هوای بیرون به داخل ساختمان کشیده شده و قبل از توزیع در فضاهای مختلف، سرد یا گرم، رطوبت زنی یا رطوبت گیری شده و سپس توسط دستگاه های مخلی یا مرکزی به بخش های مختلف ارسال میگردد.
در خصوص انتخاب سیستم های مختلف با جزییات کامل، اموزش مفصل دیگری بعد از این آموزش خواهیم داشت. اما در کل انتخاب سیستم های تاسیساتی، به شرایط آب و هوایی، سن ساختمان، نیازهای افراد داخل ساختمان، پیشنهادهای طراح پروژه ، بودجه پروژه و طراحی معماری بستگی دارد.
همچنین پروسه های مختلفی که بر روی هوا انجام میشود هم میتواند نوع سیستم را تغییر دهد. برای مثال، در یک پروژه ممکن است که ما تنها به پروسه گرم کردن نیاز داشته باشیم. در پروژه دیگری ممکن است سرد کردن نیاز باشد. در جای دیگر، رطوبت زنی یا رطوبت گیری ممکن است که نیاز باشد. لذا هر پروژه ، سیستم خاص خودش را طلب میکند. یا بعنوان پیش نیاز دیگری، در یک پروژه ممکن است که برای انتقال گرما و سرما به محیط مورد بحث، از لوله کشی نتوانیم استفاده کنیم و نیاز به کانال کشی برای انتقال هوا داشته باشیم، که این خود به کل، نوع سیستم را تغییر خواهد داد.
بعنوان نتیجه گیری کلی، می توانیم انتخاب سیستم های تاسیساتی را به 3 فاکتور اختصاص دهیم.
- نوع ساختمان و طراحی معماری
- شرایط آب و هوایی
- نیازهای ساکنین ساختمان (مانند بیمارستان یا مدرسه)
در این شرایط، مهندس طراح پروژه، مسئول بررسی تمامی این فاکتورها و تصمیم گیری در خصوص انتخاب بهینه سیستم برای ساختمان خواهد بود، بگونه ای که نیازهای تمام افراد را تامین کند.
بعد از انتخاب سیستم، پارامترهای دیگری از قبیل، رطوبت، دما، فشارهای نسبی، ظرفیت ساختمان، هزینه های تعمیر نگهداری، اولیه و جاری پروژه نیز بایستی مورد بررسی قرار گیرد. خب در خصوص انتخاب سیستم ها در آموزش های بعدی مفصل صحبت خواهیم کرد.
اجزای اصلی دستگاه های تهویه مطبوع
بطور کلی، پیش نیازهای سیستم های تهویه مطبوع را می توان در 4 دسته کلی تقسیم بندی نمود.
- تجهیزات اولیه
- نیازهای فضا
- نوع توزیع هوا
- نوع لوله کشی
اول، تجهیزات اولیه شامل تجهیزات سرمایشی گرمایشی مانند چیلرها، دیگ های بخار و دیگ های آب گرم است به انضمام دستگاه هایی مرکزی مانند هواسازها، روف تاپ ها و … برای انتقال هوای گرم شده و سرد شده. در بخش دوم که نیازهای فضا را داریم، این خودش به 5 قسمت اصلی تقسیم بندی میشود.
1) فضای موتورخونه، که بطور کلی بعنوان یک قاعده سرانگشتی حدود 4 تا 9% از فضای خام ساختمان در نظر گفته میشود و توصیه به انتخاب فضایی در مرکزی ساختمان است که بتوانیم افت فشارها را کاهش دهیم.
2) پیش نیازهای تاسیساتی است. برای مثال برای راه اندازی یک دیگ بخار یا چیلر، به پارامترهای متعددی شامل، برق کشی، سوخت رسانی، و لوله کشی نیاز داریم. بخش گرمایش میتواند شامل بویلرها، پمپ ها، مبدلها، تجهیزات کاهنده فشار و سیستم های کنترلی باشد در حالیکه سیستم های سرمایشی می تواند شامل چیلرها، برج ها، پمپ ها، مبدل های حرارتی و یا تجهیزات کنترلی باشد.
3) اتاق های هواساز را داریم که بایستی براساس سطح و ارتفاع تمام شده برای دستگاه های هواساز مرکزی به گونه ای سایز شوند که در زمان خارج کردن کویل ها، فن ها و دیگر متعلقات هواساز، مشکلی ایجاد نشود.
4) شافت های عمودی برای عبور لوله های و کانال های تاسیساتی است. که کانال ها شامل، هوای رفت، هوای برگشت، هوای اگزازست، هوای تازه، و هوای ریلیف است. لوله کشی ها هم می تواند شامل لوله کشی آب بهداشتی، آب گرم، آب چیلر، آب کندانس، درین و بخار باشد. بغیر از این تجهیزات مکانیکی، ما سیستم های برق کشی را هم در شافت بین طبقات مختلف برای تامین برق کافی، خواهیم داشت.
5) فضای دسترسی به تجهیزات است. بدین معنا که در اتاق هواساز و یا موتورخونه، بایستی فضای کافی در اطراف تجهیزات برای تعمیرات نگهداری، حرکت پرسنل، و حتی حرکت دستگاه ها داشته باشیم.
سوم، نوع توزیع هوا است که برمیگردد به انتقال هوای مطبوع به داخل ساختمان و به گونه ای باید باشد که نویز نداشته باشیم و سیستم ها بصورت کاملا اقتصادی طراحی شده باشند.
و چهارم، در خصوص نوع لوله کشی است که در بخش چهارم مورد بررسی قرار گرفته است. این بخش شامل لوله کشی های مبرد گازی و مایع، آب گرم، آب چیلر، بخار و کندانس است که این طراحی نیز بایستی بصورت کاملا اقتصادی و بدون نویز انجام شود.
مدرس دوره آموزش سیستم های تهویه مطبوع
- عضو تخصصی اشری
- دارنده PE نظام مهندسی آمریکا
- طراح و ناظر پروژه های تجاری در داخل و خارج از کشور
پشتیبانی محصولات آموزشی
- امکان ثبت تیکت از بخش تماس با ما
- ارتباط از طریق تلگرام، واتساپ و اینستاگرام با مدرس
- تمام آموزش ها با قفل نرم افزاری ارائه شده و تنها در یک سیستم کامپیوتر یا موبایل قابل اجراست.
- جهت دانلود آموزش به پنل کاربری در سایت مراجعه فرمایید.
- حتما آموزشها را با دانلود منجر دانلود کنید.
با سلام خدمت مدیریت محترم تاسیسات نوین و تشکر از آموزشهای کامل و کاربردی که در سایت قرار میدید.
با سلام و تشکر از آموزشها – من هر 3 پک رو در تخفیف قبل از خرداد خریداری کردم و واقعا راضی هستم از نحوه آموزش، تدریس، مثالها و دیگر موارد …
تشکر که همراه ما هستید
ممنونم بابت آموزشهای خوب تاسیسات نوین، بیصبرانه منتظر آموزشهای ترین تریس 700 هستیم
با تشکر از شما مهندسین فرهیخته
خیلی ممنون از وقتی که برای آموزشها میذارید، بسیار استفاده کردم و به دیگر دوستان هم توصیه می کنم.
تشکر مهندس محمدی عزیز
ممنون بابت آموزش عالیتون
نکات به صورت تیوری و عملی بود و واقعا راضی از آموزشتون هستم
تشکر مهندس جان
سلام-مسلما با وجود مهندس ژیانی چیزایی رو یادمیگیریم که باید به جای اون ساعتها کتاب خواند
تشکر مهندس جان
خیلی روان توضیح داده شده بود. حتی من که اطلاعاتم کم بود، راحت متوجه شدم
تشکر مهندس جان