بازدید: 34968 بازدید

مباحث منحنی پمپ را با بررسی راندمان پمپ ادامه می دهیم. لازم به ذکر است که تمام موارد گفته شده، در منحنی نیز نشان داده خواهد شد. برای محاسبه راندمان پمپ، روشهای گوناگونی وجود دارد. یک روش استفاده از اعداد اسب بخار و اسب بخار ترمزی است.

بررسی راندمان پمپ

طبق رابطه زیر

راندمان پمپ

که بر اساس آن، همیشه این عدد کوچکتر از یک است (مانند دیگر دستگاه ها که راندمان 100% موجود نیست). اما چه مواردی باعث ایجاد افت و اصطکاک در پمپ ها میشود ؟ از مهمترین آنها می توان به اصطکاک سیال، اصطکاک یاتاقان ها، صفحه آب بندی، و … اشاره کرد. حال به بررسی این مهم بر بروی منحنی می پردازیم.

راندمان پمپ1

همانطور که در منحنی نمایش داده شده است، با افزایش دبی، راندمان نیز شروع به افزایش کرده تا در یک نقطه به ماکزیمم مقدار خود می رسد. سپس شروع به کاهش می کند. نقطه ایجاد شده در نمودار پمپ، با نام BEP یا بهترین نقطه راندمان پمپ تعریف میگردد.

راندمان پمپ2

برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه فرمایید. فرض کنید نقطه کاری پمپ، در 2 طرف نقطه بهینه باشد، چه اتفاقی خواهد افتاد ؟ در سمت چپ نقطه BEP، مقدار دبی گذرا از پمپ از مقدار طراحی پایین تراست. این مهم سبب ایجاد پدیده ای می شود که اصطلاحاrecirculation  نام دارد. هر چه مقدار اصطلاحاrecirculation  بیشتر باشد، راندمان نیز کمتر می گردد.

مشابه شکل زیر

راندمان پمپ3

اما اگر در سمت راست نقطه BEP، باشیم، راندمان به چه شکل تغییر خواهد کرد؟ در این حالت با افزایش دبی، مقدار اصطلاک و اسب بخار ترمزی پمپ نیز بالا رفته و راندمان کم می شود. مشابه شکل زیر:

راندمان پمپ4

حال به رابطه بین راندمان و منحنی های پمپ بر اساس سایز پروانه اشاره می کنیم.  همانطور که در شکل دیده میشود، در 99% منحنی ها، بالاترین راندمان در بالاترین سایز پروانه ایجاد می شود.

راندمان پمپ5

حال به تمام نقاطِ با راندمانِ بالا در منحنی های پمپ طبق شکل زیر توجه بفرمایید.

راندمان پمپ6

همانطور که مشخص است، با کم کردن سایز پروانه پمپ، راندمان نیز کاهش می یابد و این یک اصل است.در جلسه آینده بیشتر به این مهم خواهیم پرداخت.

مطالب مفید دیگر

پمپ و پمپاژ – جلسه اول

پمپ و پمپاژ – جلسه دوم

پمپ و پمپاژ – جلسه سوم

پمپ و پمپاژ – جلسه چهارم

پمپ و پمپاژ – جلسه پنجم

پمپ و پمپاژ – جلسه ششم

پمپ و پمپاژ – جلسه هفتم