در این جلسه به محاسبه افت لوله کشی که تصویر آن در جلسه گذاشته قرار داده شد بود اشاره می کنیم. در ادامه به تعریف بسیار مهمی می پردازیم که در واقع یک مهندس مکانیک با آن بیشتر سرو کار خواهد داشت
1- ارتفاعی که سیال بایستی پمپ شود
20FT-12FT=8FT
2- افت فشار استاتیکی لوله
8FT+10FT+20FT+299.2FT=337.2FT
337.2FTX2.5/100=8.43
3- افت اتصالات
برای هر زانویی 0.2 فوت، افت در نظر گرفته شده است. لذا در مجموع 0.6 فوت خواهد شد.
4- برای مبدل حرارت
اگر افت فشار آن را 16.5PSI لحاظ کنیم، مقدار افت بر حسب فوت برابر 38 فوت خواهد شد. لذا هد کل برابر مجموع اعداد بالا است، که 59 فوت خواهد شد. توجه داریم که در این مثال به مینیمم فشار در خروجی نیازی نداریم. در ادامه مثالهای بیشتری را حل خواهیم کرد. در ادامه بررسی منحنی های پمپ، به بررسی رابطه اسب بخار و دانسیته سیال می پرازیم. جهت مقایسه سیالهای مختلف نسبت به آب، از فاکتور SPECIFIC GRAVITY استفاده می کنیم.
براین اساس این عدد برای آب برابر یک و برای سیالهای سنگین تر و یا سبک تر بزرگتر یا کوچکتر از یک است.
برای محاسبه اسب بخارِ پمپ، از رابطه زیر استفاده می کنیم که تابعی از دبی، هد و دانسیته سیال است.
این رابطه به شکل زیر تعریف می شود
عدد ثابت 3960 در مخرج کسر نیز عبارتست از
همانطور که مشخص است برای پمپاژ سیالی با دانسیته بالاتر، به اسب بخار بالاتری نیز نیاز داریم. برای مثال، پمپ انتقال آب با 20% اتیلن گلایکل نسبت به آب، دارای اسب بخار بالاتری خواهد بود (مبحث محاسبه افت لوله کشی).
در ادامه به تعریف بسیار مهمی می پردازیم که در واقع یک مهندس مکانیک با آن بیشتر سرو کار خواهد داشت و آن اسب بخار ترمزی است. تفاوت آن با اسب بخار، این است که اسب بخار ترمزی، مقدار واقعی قدرتی است که توسط موتور به پمپ منتقل میشود (بدلیل اصطکاک و …). لذا مقدار اسب بخار ترمزی همیشه کمتر از اسب بخار بوده و آن را با bhp نمایش می دهیم. طبق رابطه بالا، اسب بخار ترمزی تابعی از دبی، هد، دانسیته و راندمان پمپ است.
توجه – با پایین آوردن اسب بخار ترمزی است که می توان مصرف انرژی پمپ را کم کرد. در زیر نیز رابطه مربوطه به صورت فرمولی آورده شده است (مبحث محاسبه افت لوله کشی).
مطالب مفید دیگر
پمپ و پمپاژ – جلسه اول
پمپ و پمپاژ – جلسه دوم
پمپ و پمپاژ – جلسه سوم
پمپ و پمپاژ – جلسه چهارم
پمپ و پمپاژ – جلسه پنجم
پمپ و پمپاژ – جلسه ششم
پمپ و پمپاژ – جلسه هفتم
با سلام. در مطلب آموزشی پمپ شماره3 گفته شده اسب بخار ترمزی کمتر از اسب بخار می باشد اما با توجه به همان رابطه ذکر شده کاملا آشکار می گردد که در صورت برابری راندمان با عدد 1( که غیر ممکن است) اسب بخار ترمزی برابر اسب بخار می شود. حال اگر راندمان در مخرج کسر کوچکتر از یک باشد اسب بخار ترمزی یا توان داده شده به الکتروموتور همیشه بیشتر از اسب بخار می باشد.
سلام – راندمان هیچ سیستمی برابر یک نیست بدلیل وجود اصطکاک. بهمین دلیل است که اسب بخاری ترمزی در پمپ ها و فن ها همیشه کمتر از اسب بخار موتور است.
با تشکر از نظر شما