در این آموزش مباحث کلیدی مربوط به طراحی و محاسبات کانالکشی سیستمهای تهویه مطبوع (HVAC) به تفصیل بررسی میشود. ابتدا به روش افت فشار ثابت پرداخته میشود که در آن توزیع یکنواخت افت فشار در طول کانالها مدنظر قرار میگیرد. سپس به روش سرعت ثابت میپردازیم که در آن حفظ سرعت هوا در یک محدوده مشخص اهمیت دارد و برای سیستمهایی که نیاز به کنترل دقیق جریان هوا دارند، کاربرد دارد. در نهایت، روش ریگین که یکی دیگر از روشهای طراحی کانالکشی است، بررسی میشود. این روش بر اساس توزیع بهینه جریان هوا و حداقل کردن مصرف انرژی تنظیم شده است. برای هر بخش، مثالهای کاربردی و عملی ارائه شده است تا دانشجویان و متخصصان بتوانند بهتر با مفاهیم و روابط تئوری آشنا شده و آنها را در پروژههای عملی خود پیادهسازی کنند.
کدام مخاطب به آموزش محاسبات کانال کشی نیاز دارد؟
مهندسین مشاور
مهندسین طراح مکانیکی
پیش نیازها ؟
مقدماتی 2
زمان آموزش محاسبات کانال کشی
3 ساعت آموزش ویدیویی
آموزش محاسبات کانال کشی 1
این فایل آموزشی نحوه طراحی کانال کشی و محاسبات افت فشار سیستم، را به 3 روش اصلی به همراه مثال هایی کاربردی ارائه می دهد. کلیات این آموزش شامل استفاده از روش های تئوری و فرمول ها برای طراحی و سایزینگ کانال کشی به 3 روش متداول است که در ذیل آورده شده است.
توجه: این آموزش در سطح متوسط ارائه شده است و شامل آموزش بخش مقدماتی در برگیرنده سایز کانال با نرم افزار DUCT SIZER، نکات اجرایی و کار با نرم افزار شاهرخی برای انتخاب دریچه ها نمی باشد. برای دسترسی به موارد فوق از آموزش طراحی کانال کشی به مقدماتی 2 مراجعه فرمایید.
سرفصل مطالب
طراحی کانال به روش سرعت
مثال شماره 1: طراحی کانال و محاسبه افت فشار به روش سرعتی
طراحی کانال به روش افت فشار ثابت
مثال شماره 2: طراحی کانال و محاسبه افت فشار به روش افت فشار ثابت
طراحی کانال به روش بازیافت فشار استاتیک
مثال شماره 3: طراحی کانال و محاسبه افت فشار به روش بازیافت فشار استاتیک
روش های محاسبات کانالکشی
در سیستم های هوایی، بعد از انجام محاسبات و برآورد بارهای سرمایی و گرمایی، به عاملی نیاز داریم که بتواند هوای گرم و یا سرد شده را به فضای مورد نظر انتقال دهد. برای این منظور در صنعت تاسیسات از طراحی کانال کشی استفاده می شود. در این بخش به بررسی طراحی کانال و محاسبات افت فشار سیستم اشاره می کنیم. در محاسبات کانال سه پارامتر اصلی زیر بایستی مورد بررسی قرار بگیرند.
افت فشار مجاز
ماکزیمم سرعت مجاز
بررسی سطح صدا مجاز
برای بررسی بهتر سیستم، طراحی کانال کشی را مقطع به مقطع نامگذاری کرده که در آن مقطع A-B کانال اصلی و متصل به فن است. مقطع A-B-C بخش دیگری از کانال اصلی رفت است که فضاهای دیگر را پوشش می دهد. در این طرح، مقطعی که دارای بیشترین افت فشار است را اصطلاحا “مدار ایندکس” می نامیم. با استفاده از نمودار سایکرومتریک و یا نرم افزار های طراحی، مقدار حجم هوای لازم برای هر فضا، به دست می آید. همچنین فاصله شاخه های مختلف نسبت به یکدیگر نیز روی نقشه مشخص است.
مثال 1 – محاسبات کانالکشی
در شکل (2) نمونه طراحی کانال کشی هوای رفت نشان داده شده است. ابعاد کانال را به روش سرعتی به دست آورید و مقدار افت فشار مسیر ایندکس را نیز محاسبه کنید؟
مثال 2 – محاسبات کانالکشی
در سیستمی که در شکل (3) نشان داده شده است، هوا با دبی 1500 سی اف ام توسط فن انتقال داده می شود. سرعت عبور هوا در خروجی فن برابر 1700 فوت بر دقیقه است. زانویی ها دارای طول معادل 15 فوت بوده و مقدار افت فشار روی دریچه ها برابر 0.25 اینچ واتر گیج است. با استفاده از روش بازیافت فشار استاتیکی، کانال های مقطع A تا F را سایز کنید؟ (مقدار ضریب بازیافت استاتیکی را 0.75 در نظر بگیرید).
آموزش محاسبات کانالکشی 2
در این آموزش به نحوه طراحی کانال انتقال هوا و محاسبات افت فشار سیستم اشاره شده است. در این محاسبات از روش افت فشار ثابت استفاده شده است.
سرفصل مطالب
طراحی کانال به روش افت فشار ثابت
ملاحظات طراحی
سایززنی کانال
سایززنی اتصالات
تعیین شاخص ایندکس
بالانس سیستم
توجه – این آموزش در سطح متوسط ارائه شده است و شامل آموزش بخش مقدماتی در برگیرنده سایز کانال با نرم افزار DUCT SIZER، نکات اجرایی و کار با نرم افزار شاهرخی برای انتخاب دریچه ها نمیباشد. برای دسترسی به موارد فوق به بخش دوم از آموزش مقدماتی مراجعه فرمایید. کلیات این آموزش شامل استفاده از روش های تئوری و فرمول ها برای طراحی و سایزینگ کانال کشی است که در ذیل آورده شده است.
مثال – محاسبات کانالکشی
در این مثال به طراحی یک دفتر مهندسی کوچک پرداخته شده است. این ساختمان دارای 4 اتاق اداری، یک راهرو و یک اتاق تاسیسات است که در آن فن، فیلتر و سیستم تهویه مطبوع قرار دارند. اولین کاری که باید انجام شود این است که بارهای گرمایش و سرمایشی هر اتاق محاسبه شود.
با داشتن بارها، آنها را با هم مقایسه کنید تا بتوانید بزرگترین بار را پیدا کنید. بار سرمایشی معمولا بیشترین مقدار را دارد، همانطور که در این مثال نیز دیده می شود. حالا بایستی بارهای سرمایشی را به دبی حجمی تبدیل کنیم. اما برای انجام این کار ابتدا باید آن را به دبی جرمی تبدیل کنیم تا قادر به استفاده از این فرمول باشیم.
تمام مجهولات مشخص است، لذا قادر به محاسبه دبی جرمی خواهیم بود. در واقع محاسبه خواهیم کرد که چند کیلوگرم از هوا در هر ثانیه به اتاق وارد می شود. اگر به اتاق شماره یک دقت کنید، می بینیم که نیاز به 0.26 کیلوگرم هوا در ثانیه است. بطور مشابه، محاسبات را برای بقیه اتاق ها نیز تکرار کرده و مقادیر دبی جرمی را پیدا کنید (آموزش تاسیسات سطح متوسط 1).
</h4
در وهله اول بایستی هر قسمت از کانال کشی از جمله مقاطع را نامگذاری کنیم. هر کانال و اتصال نیاز به ردیف خاص خود دارد. اگر جریان هوا توسط اتصالاتی بمانند 3 راهی تقسیم شود، برای هر مسیر بایستی یک ردیف به جدول اضافه کنیم که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت. برای سادگی در خواندن جدول، در مقابل هر حرف، نوع اتصال مانند زانویی یا 3 راهی و …. را مشخص کنید.
سلام. خواستم تشکر کنم از محصولات آموزشی مفیدی که قرار میدید و حداقل برای ما جوان تر ها حکم طلا را دارد. آموزشهای رایگان تون هم بسیار عالی هستند و برای شخص بنده جدید هستند.
با سلام من بصورت تازه کار از این آموزش و آموزش های دیگر استفاده کردم و بطور کامل یاد گرفتم الان تو یک پروژه واقعی خیلی راحت دارم اجرا می کنم عملا هیچ نکته جامونده ای وجود نداشت حتی یه سری مطالب جدیدی ارائه شده که افراد باتجربه هم اطلاعی از این موضوع نداشتند
با سلام و تشکر از آموزشهای خوبتون – من این پکبج رو در ایام نوروز امسال تهیه کردم و واقعا راضی هستم – لطفا آموزش داکت اسپیلت رو زودتر منتشر کنید – سپاس
سلام خدمت تیم زحمتکش تاسیسات نوین – واقعا جای تشکر داره بخاطر چنین آموزشهای خوبی که در سایتتون قرار میدید. عالی عالی
تشکر برای هر 3 پک آموزشی جامعی که طراحی کردید و اکثر نیازها رو پاسخ میده
تشکر از همراهی شما مهندسین فرهیخته
آموزش های جامع، کامل و خوب. بی صبرانه در انتظار آموزشهای نرم افزار ترین تریس شما هستیم
بله در دست تهیه است و بزودی منتشر خواهد شد
سلام. خواستم تشکر کنم از محصولات آموزشی مفیدی که قرار میدید و حداقل برای ما جوان تر ها حکم طلا را دارد. آموزشهای رایگان تون هم بسیار عالی هستند و برای شخص بنده جدید هستند.
تشکر مهندس جان
سلام-بنده هر 4آموزش پیشرفته رو تهیه کردم و بسیار راضی بودم-ممنون از زحمات شما مهندس ژیانی عزیز
با سلام
من بصورت تازه کار از این آموزش و آموزش های دیگر استفاده کردم و بطور کامل یاد گرفتم الان تو یک پروژه واقعی خیلی راحت دارم اجرا می کنم عملا هیچ نکته جامونده ای وجود نداشت
حتی یه سری مطالب جدیدی ارائه شده که افراد باتجربه هم اطلاعی از این موضوع نداشتند
تشکر مهندس جان
با سلام و خسته نباشید
ممنون از بابت آموزش های خوبتون
دوره واقعا عالی بود و مباحث به صورت کامل و قابل فهم تدریس میشد.
تشکر مهندس جان
سلام خسته نباشید آموزش های متوسط جمعا چند ساعت هستن؟
متشکرم از زحماتتون
من بارها این آموزش را مرور کردهام و هر بار نکات جدیدی یاد گرفتهام. بسیار عالی
تشکر مهندس جان