بازدید: 34846 بازدید

در جلسه گذشته، نرخ تبخیر در استخر را محاسبه کردیم. حال بایستی به روشهایی که برای اگزازست استخر بکار می رود صحبت کنیم. بطور کلی مهندسین از 3 روش برای از بین بردن رطوبت موجود در استخرها و بحث تهویه آن استفاده می شود.

بهتر است که قبل از انتخاب سیستم، ابتدا به مزیتها و معایب هرسیستم کاملا آشنا شویم. انتخاب دقیق هر سیستم به عوامل زیر بستگی دارد:

  • شرایط جغرافیای
  • محل پروژه
  • مصرف انرژی
  • هزینه
  • نحوه کنترل سیستم در پروژه

3 روش مذکور برای اگزازست استخر عبارتند از

  • رطوبت گیری با کویل DX
  • رطوبت گیری با کویل آب چیلر و کویل دوباره گرم کن
  • رطوبت گیری با استفاده از هوای بیرون (معمولا بصورت هیت ریکاوری)

سیستم اول یکی از محبوب ترین سیستم های رطوبت گیری در استخرها است. این دستگاه ها بطور خاص با کاربری استخر ساخته شده و دارای کمترین هزینه برای کنترل و رطوبت گیری استخر در طی سال است که این مهمترین ویژگی این دستگاه بشمار می رود.

اگزازست استخر 1

در این دستگاه از 2 بخش اصلی اواپراتور و کندانسور بصورت همزمان استفاده می شود. در واقع از اواپراتور برای رطوبت گیری (از طریق سرد کردن تا دمای نقطه شبنم) و از کندانسور برای گرم کردن هوای سرد شده استفاده میکنند. لذا هوای رطوبت گیری شده (و سرد) و مجددا گرم شده (REHEAT) در تمام ساعات برای ورود به فضای استخر در دسترس است. قابل توجه است که راندمان EER برای چنین دستگاه هایی معمولا بالای 20 است. شماتیک این سیستم در شکل زیر آورده شده است. وطبق مطالب گفته شده، روند سرد کردن هوای با رطوبت بالا تا دمای نقطه شبنم، در اواپراتور نشان داده شده است. سپس طبق نیاز فضای استخر، عمل گرمایش توسط گاز داغی که از کمپرسور عبور می کند، انجام می شود.

اگزازست استخر 2

این دستگاه بصورت ایستاده با همان روندی که گفته شد نیز کار می کند که نمای آن در زیر آورده شده است.

اگزازست استخر 3

دسته دوم، هواسازهایی هستند که برای رطوبت گیری از آب سرد شده چیلر استفاده می کنند و برای گرمایش مجدد از کویل دوباره گرم کن، استفاده میکنند. روند کار دقیقا مشابه سیستم اول است. یعنی دمای آب چیلر تا دمای نقطه شبنم هوای مرطوب سرد شده و بدین طریق، رطوبت موجود در هوا گرفته می شود. سپس برای گرمایش مجدد از کویل آب گرم و یا کویل الکتریکی استفاده خواهد شد. این سیستم دارای راندمان کمتری نسبت به سیستم قبلی است و محبوبیت سیستم قبلی را ندارد.

دسته سوم، دستگاه هایی هستند که عمل رطوبت گیری را با استفاده از هوای خارج انجام می دهد. بدین معنا که هوای مرطوب استخر از قسمتی از فضای استخر کاملا اگزازست شده و به همان اندازه هوای تازه وارد استخر می گردد. یکی از معایب این سیستم هدر رفت بالای انرژی و بزرگ شدن کویل های دستگاه است. همچنین این سیستم برای مناطقی خوب است که شرایط هوای خارج در بیشتر اوقات سال، هوای خشک باشد. از مزایای این سیستم، کنترل ساده تر و نیز هزینه خرید اولیه پایین تر است.

برای هر 3 سیستم اگززست استخر، پارامترهای زیر بایستی بدرستی مشخص شود

  • حجم هوای تازه
  • حجم هوای اگزازست
  • حجم هوای رفت

مزایا و معایب هر 3 سیستم در اگزازست استخر در جدول زیر خلاصه شده است

اگزازست استخر 4

طراحی استخر جکوزی – جلسه دوم

دفترچه موتورخانه استخر با مثال نمونه

طراحی هواساز استخر به روش کنترل رطوبت 

وب سایت آموزشی تاسیسات نوین ایران با هدف ارایه مقالات تاسیساتی، کتاب جامع تاسیسات، نرم افزارهای تاسیساتی، آموزش تاسیسات مکانیکی شامل وی آر اف، طراحی موتورخانه، استخر، بویلر، چیلر، اسپرینکلر، نرم افزار کریر، کولر آبی، گرمایش از کف، کانال کشی، لوله کشی، متره و برآورد، تاسیسات بیمارستان، طراحی فن، محاسبه پمپ، آموزش رویت مپ و …  فعالیت میکند.